Obligațiuni ipotecare
Măsurile adoptate în perioada de criză, când finanțarea în plan internațional a început să fie mai greu de obținut, au fost concentrate și cadențate de asemenea manieră încât să permită băncilor să atragă în portofoliu resurse financiare la costuri optime, inclusiv prin lichidizarea portofoliilor de credite ipotecare.
Una dintre soluțiile adoptate pe piețele financiare a fost emiterea de obligațiuni garantate (covered bonds), prin care banca urmărea să își diversifice sursele de finanțare și să atragă noi fonduri pentru dezvoltarea și extinderea activităților sale.
Obligațiunea garantată este un titlu de creanţă care este emis de un emitent, în conformitate cu dispoziţiile Legii 233/2022 şi ale reglementărilor emise de Banca Naţională a României în aplicarea acesteia, şi care este garantat prin active de acoperire la care investitorii în obligaţiuni garantate pot recurge în mod direct în calitate de creditori beneficiari de o cauză de preferinţă. Obligațiunile sunt listate, urmând a fi tranzacționate pe piețele de capital autorizate.
Obligațiunile garantate cu creanțe au în general un rating de credit mai bun decât alte tipuri de titluri. Introducerea de obligațiuni garantate cu creanțe imobiliare permite instituțiilor de credit să atragă resurse financiare la un cost mai scăzut decât prin alte instrumente, ceea ce conduce la diminuarea costurilor creditării ipotecare pentru consumatori. Riscul este mai redus pentru investitori decât la emisiunile de bonduri fără garanții, iar investitorii pot include în listă România și direcționa fonduri pe zona obligațiunilor ipotecare.
Emisiunile de obligațiuni garantate cu creanțe imobiliare contribuie la extinderea maturității pasivelor, permițând băncilor echilibrarea adecvată a portofoliului de active cu maturități lungi și oferă stabilitate surselor de finanțare, deci implicit duc la creșterea predictibilității pofilelor de maturitate.
Începând cu anul 2010, Asociația Română a Băncilor a efectuat demersuri astfel încât cadrul legislativ și instituțional să permită emiterea de obligațiuni ipotecare, atrăgând astfel resurse cu maturități mai lungi.
Astfel, legea privind emisiunile de obligațiuni ipotecare, ce înlocuia Legea 32/2006 și care permitea lansarea acestora, a intrat în vigoare în luna martie 2016 și a suferit mai multe modificări și completări.
Prin lansarea în 2019 a primului program de obligațiuni garantate de către o bancă autohtonă, România a deschis un nou capitol în dezvoltarea pieței financiare locale și s-a aliniat statelor din regiune care derulează deja astfel de operațiuni.