Despre ARB
Asociația Română a Băncilor este una dintre cele mai puternice asociații profesionale din România, care reprezintă întreaga piață bancară.
Este formată din 31 de bănci active ca persoane juridice române sau străine în sectorul financiar și care s-a extins prin includerea a 12 membri afiliați, companii non-bancare, punând astfel bazele unui parteneriat ce își propune să contribuie la consolidarea unui mediu de afaceri predictibil, transparent și de încredere în România.
Prioritățile industriei bancare vizează menținerea rolului sistemului bancar de principal finanțator al economiei României cu asigurarea stabilității și credibilității sectorului bancar.
Asociația Română a Băncilor are o tradiție de 34 de ani și este membră a Federației Bancare Europene din anul 1991 (cu drepturi depline din 2007), a Consiliului European al Plăților, a Federației Ipotecare Europene, a Institutului Bancar European, membru afiliat al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică – Rețeaua Internațională de Educație Financiară și a 26 de organisme naționale lucrative privind dezvoltarea și perfecționarea cadrului economic. Pentru aceasta, comunitatea bancară pune la dispoziție peste 800 de specialiști din cadrul instituțiilor de credit și membrilor afiliați care participă la cele 24 de comisii tehnice.
Constituită în mai 1991 ca asociație profesională, Asociația Română a Băncilor are în prezent 31 de membri, instituții de credit cu capital majoritar privat sau de stat, sucursale și reprezentanțe ale unor bănci străine și 12 membri afiliați. ARB concentrează întreaga industrie bancară din România, fiind vocea sectorului bancar în relația cu autoritățile române, Fondul Monetar Internațional, Comisia Europeană, Banca Mondială și alte organisme interne și internaționale. Obiectivul principal constă în reprezentarea și apărarea drepturilor și intereselor membrilor, mai ales acum în perioada în care reglementarea gândită la nivel european a unui sistem bine normat poate exercita presiune suplimentară pe activitatea băncilor ARB și-a asumat un rol activ în promovarea unui dialog deschis și constructiv, cu toți factorii de decizie instituțională și cu mediul de afaceri, în reprezentarea intereselor membrilor săi, ca și în dezvoltarea celor mai sustenabile abordări de politici publice cu impact asupra domeniului financiar-bancar și, în final, asupra economiei României și pentru bunăstarea românilor.
Prin eliminarea provocărilor aduse sistemului bancar, în special de ordin legislativ, consumatorii vor putea beneficia de servicii bancare la prețuri mai competitive, iar companiile din România vor putea concura cât mai eficient posibil pe piețele externe. Proiectele comunității bancare urmăresc creșterea nivelului de educație financiară prin Platforma de Educație Financiară, accelerarea introducerii tehnologiilor digitale în serviciile financiar bancare prin Platforma pentru Agenda Digitală și integrarea intermedierii financiare pentru creșterea gradului de accesare a fondurilor europene, creditarea IMM-urilor, dezvoltarea Parteneriatului Public Privat și finanțarea proiectelor mari de investiții. Activitatea ARB trebuie văzută ca o modalitate transparentă de promovare a intereselor, a propunerilor de amendare a legilor sau de modificare în situația în care impactul preconizat urmează să producă efecte negative pentru sistemul bancar și, implicit, pentru economie. ARB este permanent consultată și răspunde solicitărilor autorităților în calitate de reprezentant al mediului de afaceri financiar bancar. Modalitățile prin care Asociația Română a Băncilor reprezintă și promovează interesele sistemului bancar românesc includ atât demersurile în plan local la factorii decizionali interni precum Parlamentul, Guvernul, Banca Națională a României, precum și acțiunile de reprezentare la nivel internațional la Comisia Europeană, Parlamentul European și Fondul Monetar internațional. Înființarea Institutului Bancar Român, a Fondului de Garantare a Depozitelor Bancare și a Biroului de Credit, procesul de denominare a monedei naționale, aplicarea Standardelor Internaționale de Raportare Financiară (IFRS), realizarea de proiecte de educație financiară, modernizarea Sistemului de Plăți, crearea noului sistem de raportări a băncilor la BNR, standardizarea și armonizarea proceselor de plăți – proiectul SEPA – sunt parte dintre proiectele majore care au impactat activitatea ARB și colaborarea cu Banca Națională a României.
Sectorul bancar românesc finanțează preponderent economia românească, asigurând aproximativ 76% din totalul finanțărilor acordate de sistemul financiar românesc. Sistemul bancar din România, care deservește milioane de clienți, s-a dovedit a fi rezilient în perioada crizei, nefiind nevoie de sprijin din fonduri publice pentru susținerea acestuia.
Asociația Română a Băncilor este membră a Federației Bancare Europene din anul 1991 (cu drepturi depline din 2007), a Consiliului European al Plăților, a Federației Ipotecare Europene, a Institutului Bancar European și a 26 de organisme naționale lucrative privind dezvoltarea și perfecționarea cadrului economic.
Pilonii strategici ARB
1. Educația Financiară și Digitală;
2. Agenda Digitală:
- incluziunea financiară și digitală;
- dezvoltarea sistemului bancar în baza unor abordări inovatoare și colaborative;
- prevenirea și combaterea activităților infracționale economico-financiare (spălarea banilor, criminalitatea cibernetică, fraudele legate de plățile online/mijloacele de plată).
3. Creșterea intermedierii financiare pe baze sustenabile:
- susținerea creditării responsabile a persoanelor fizice și a IMM-urilor;
- susținerea creșterii absorbției fondurilor europene;
- promovarea Parteneriatului Public Privat.
4. Promovarea sustenabilității/durabilității economice, sociale și protecția mediului;
5. Platforma financiară și reprezentarea națională și europeană.
Viziune
Misiune
Obiective
1. Alinierea la dinamica mediului și la prioritățile sistemului bancar european prin eficiență, inovație și competitivitate;
2. Contribuția sistemului financiar bancar la prosperitatea economică a societății;
3. Reprezentarea și comunicarea priorităților industriei financiar-bancare la nivel național și european.
Valori
Integritate
Profesionalism
Transparență
Credibilitate
Inovație
Rolul băncilor în creșterea prosperității economice
Ancore
- Aderarea României la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică;
- Intrarea României în zona euro.