[vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_column_text uncode_shortcode_id=”211902″]

Nu poți ca de pe o poziție de conducere a unei instituții publice să lansezi fără nici o răspundere și responsabilitate fake news-uri, care aruncă în aer munca noastră ca industrie de ani și ani de zile de construire a unei relații de parteneriere, bazată pe încredere, în relația cu consumatorii”, spune Florin Dănescu, Președintele Executiv al Asociației Române a Băncilor, în cadrul unui interviu acordat publicației BankingNews, referindu-se la decizia Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor de a sancționa băncile pentru modalitatea de calcul a ratelor aferente creditelor acordate consumatorilor.

Caracterizând ordinul ANPC ca pe o nedreptate, Florin Dănescu subliniază faptul că ”atacul intenționat și nefundamentat la adresa întregului sector bancar din România” a generat un prejudiciu de imagine și reputațional pentru industria bancară din țara noastră. ”Vom analiza pe mai departe toate pârghiile juridice prin care vom putea lupta pentru sancționarea acestei nedreptăți”, punctează oficialul Asociației Române a Băncilor.

Am speranța că nu vom asista la propuneri de suprareglementare motivată electoral a industriei bancare

Sistemul bancar este parte a infrastructurii critice naționale și într-un context economic dificil, în care oricum există multe provocări, nu doar interne, ci și internaționale, și un grad ridicat de impredictibilitate, am speranța că nu vom asista la propuneri de suprareglementare motivată electoral a acestui sector. Este esențial ca sistemul bancar să rămână un pilon solid de susținere al creșterii economiei românești, pentru că altfel impactul negativ care ar rezulta, nu doar în plan economic, ci și social, ar fi unul extrem de amplu. Cred că suntem toți în acord că un astfel de scenariu trebuie evitat.

Nu poți ca de pe o poziție de conducere a unei instituții publice să lansezi fără nici o răspundere și responsabilitate fake news-uri

Dincolo de disputa din Justiție, care se va pronunța pe fond, rămâne cea a prejudiciului de imagine, reputațional generat. Nu poți ca de pe o poziție de conducere a unei instituții publice să lansezi fără nici o răspundere și responsabilitate fake news-uri, care aruncă în aer munca noastră ca industrie de ani și ani de zile de construire a unei relații de parteneriere, bazată pe încredere, în relația cu consumatorii. Vom analiza pe mai departe toate pârghiile juridice prin care vom putea lupta pentru sancționarea acestei nedreptăți.

Profitabilitatea băncilor este și un indicator al solidității sistemice și al capacității suplimentare de finanțare

Florin Dănescu, Asociația Română a Băncilor

Spre exemplu, rentabilitatea capitalului era cu aproape 50% mai mică în martie 2022 față de cea din martie 2023. Tot ca exemplu, aceeași rentabilitate a capitalului la finele lui 2014 era negativă, la peste -12%. Sigur că la fel ca în orice domeniu, capitalul privat urmărește generarea de profit. În cazul sistemului bancar, profitabilitatea este însă și un indicator al solidității sistemice și al capacității suplimentare de finanțare, cu impact benefic la nivel societal. Astfel, o mare parte din profitul băncilor se capitalizează în prezent, generând o resursă suplimentară pentru creditare.

Băncile s-au achitat cu bine ca sector de responsabilitățile pe care le au față de societatea românească și statul român

Spre exemplu, indicatorul de solvabilitate a crescut de la 20,37% în martie 2020, la debutul crizei pandemice, la 21,65% în martie 2023. Activele nete au crescut și ele cu 37,5% în aceeași perioadă, ajungând la 712 miliarde lei. Extrem de important, nivelul de neperformanță a rămas la valori scăzute în toată această perioadă. În martie 2023 față de martie 2020 avem o scădere a acestui indicator de la 3,94% la 2,73%. Sunt evoluții îmbucurătoare care arată că ne-am achitat cu bine ca sector de responsabilitățile pe care le avem față de societatea românească și statul român, reușind să ne consolidăm în același timp valorile principalilor indicatori. Mai mult, am accelerat, tot la nivel sistemic, procesele de implementare a soluțiilor digitale, am continuat să ne reinventăm în noua eră a bankingului, în beneficiul final al consumatorilor de produse și servicii bancare.

Aici un rol principal a avut scăderea creditării în lei pentru populație în condițiile creșterii dobânzilor pe fondul inflației ridicate. Dar repet, ca întreg, creditarea totală a continuat să crească și în primul trimestru din acest an. Dacă evoluțiile din următoarele luni vor confirma trendul de reducere a ratei anuale a inflației, atunci sigur că și ratele de dobândă vor deveni mai atractive, ceea ce va impulsiona creditarea.

În România, un punct nevralgic al educației financiare a fost tratarea ei de mulți români ca ceva opțional, nu neapărat relevant și important pentru viața de zi cu zi

Perioadele dificile, de criză economică, demonstrează și ele importanța educației financiare. Este mult mai ușor ca într-o societate cu un grad ridicat de educație financiară, procentul populației și companiilor mai bine pregătite să facă față dificultăților de context să fie mai mare decât în cazul statelor unde acest indicator este la un nivel mai scăzut. Iar acest lucru sigur că limitează și nevoia intervențiilor de sprijin din partea autorităților. În România, un punct nevralgic al educației financiare a fost tratarea ei de mulți români ca ceva opțional, nu neapărat relevant și important pentru viața de zi cu zi. Nimic mai greșit.

Oamenii vor să știe cât mai în concret, cu exemple clare, cum pot fi implementate principiile și valorile principale care stau la baza educației financiare

Educația financiară are un rol cheie în viața noastră de zi cu zi, de la formarea bugetului familiei, gestionarea și planificarea cheltuielilor, comportamentul de economisire șamd. Ea este importantă pentru toți oamenii, dar cu atât mai mult pentru cei din categorii vulnerabile, unde diferența în bine care poate fi realizată este extrem de mare. Această raportare eronată la educația financiară a început să se schimbe pe parcursul anilor. Iar industria bancară, atât la nivelul ARB, cât și prin demersuri individuale ale băncilor au contribuit prin proiectele de educație financiară derulate la susținerea acestei evoluții favorabile. Există o preocupare și a autorităților tot mai puternică în a sprijini avansul educației financiare și sper ca într-un termen cât mai scurt, Strategia Națională de Educație Financiară să fie finalizată și implementarea ei să înceapă.

Românii sunt astăzi mult mai responsabili în procesul de contractare al creditelor, ceea ce este o veste bună pentru societatea românească

De asemenea, dincolo de noțiunile teoretice, oamenii vor să știe cât mai în concret, cu exemple clare, cum pot fi implementate principiile și valorile principale care stau la baza educației financiare. Ca atare, ne-am adaptat mesajele, prezentările în acest sens și am extins permanent sfera proiectelor pe care le implementăm.

Sursa: click aici

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]